Владимир Костов След по-малко от две седмици – в неделя, 2

...
Владимир Костов След по-малко от две седмици – в неделя, 2
Коментари Харесай

Владимир Костов: Коалиция за честни избори. Защо не?

Владимир Костов

 

След по-малко от две седмици – в неделя, 2 октомври – българските гласоподаватели ще бъдат призовани да гласоподават. Изборите са изключителни. Отсега съществуват опасения, че присъединяване на гласоподавателите ще бъде лимитирано. Не толкоз тъй като са изключителни, а тъй като мнозина се съмняват, че ще бъдат почтени. Основанията за тези подозрения са най-често в ролята, предоставена на машините. На „ мадуровките “, както ги назовават някои, поради „ заслугите “ им пред режима на Мадуро във Венецуела. Въпросът бе обсъждан в Народното събрание. Не се събра болшинство, което да върне в България одобрената европейска процедура за гласоподаване с бюлетини. Управляващите отхвърлиха да вкарат наложително контролно броене, посредством което да бъде следена работата на машините и надлежно глобени възможни отклонения от „ правия път “.

Дали повече нищо не може да се направи?
Така е. Формално всичко е казано. Има решение на болшинството в Народното събрание. Няма по какъв начин и кой да извади отнякъде друго парламентарно болшинство.

Но има и един глас на жителите гласоподаватели. Глас на обществото. Ако този глас прозвучи по съдбоносен метод, той няма по какъв начин да бъде подценен. Които и да са формалната власт.

Никоя партия не е в положение сама да поеме отговорността и реши този проблем.

Но една коалиция? На всички партии, които решат да оставят настрани разликите си и обединят сили единствено в името на гарантиране на почтени избори? Поемайки ангажимента да наложат на място, в изборните секции, контролно броене, посредством което да бъдат „ тествани и узаконени “ данните от машините?

Предполагам, че сходна позиция на група партии би повишила интереса към изборите и надлежно интензивността на гласоподавателите. Дори единствено това да е – коства си усилието. А действителното реализиране на сходна самодейност може да докара и до по-значими последствия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР